Språkpris til Sofie Gråbøl

No image

Den danske skuespilleren har fått Nordens språkpris 2018 for sin formidling av dansk språk i nordiske TV-serier.

– I mitt arbeid med å formidle historier på tvers av landegrensene har jeg gang på gang oppdaget hvor mye vi har til felles. At vi i Norden med litt velvilje har et felles språk, gjør utvekslingen av våre fortellinger – våre tanker, ideer og livssyn – enda lettere, sa Sofie Gråbøl i takketalen.

– I Danmark har vi lenge sett på blant andre Strindberg og Ibsen som våre egne, de er en naturlig del av vår nordiske identitet. Det er fantastisk å oppleve hvordan alle filmene og TV-seriene som de siste årene har strømmet begge veier over grensene våre, åpner dørene mellom oss på enda videre gap.

Juryen beskriver Sofie Gråbøl som «en av de aller fremste representantene for en generasjon skuespillere som ikke bryr seg om landegrensene i Norden når de velger oppdrag». Ved å bruke sitt eget språk i toneangivende nordiske TV-serier har Gråbøl bidratt til at vi blir bedre kjent med hverandre i Norden, mener juryen.

– Det er alltid en stor inspirasjon for meg å jobbe sammen med nordiske kolleger. Våre nære relasjoner gjør det enkelt å samarbeide, og våre forskjeller gjøre det inspirerende og lærerikt. At jeg på toppen av det hele kan få være med på å spre kunnskap om de nordiske språkene, er en dobbelt glede, sa Gråbøl.

Nordens språkpris
Foreningen Norden deler årlig ut Nordens språkpris «til en person, institusjon, myndighet, organisasjon, bedrift eller ildsjel som på en innovativ og god måte bidrar til å styrke den nordiske språkforståelsen». Tidligere vinnere er bl.a. Jakob Oftebro og dramaserien Skam.

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:27.02.2019 | Oppdatert:27.02.2019