Portrettintervju med Hilde Johansen

No image

Hilde Johansen er terminolog ved Termportalen ved Universitetet i Bergen. Hun har doktorgrad i norsk som andrespråk og har vært ansatt ved portalen siden april 2023. Johansen har tidligere undervist i språkvitenskap og andrespråkslæring ved Universitetet i Bergen. 

Hva er det beste med jobben din?

Universitetsbiblioteket i Bergen, hvor jeg jobber, har et veldig trivelig og allsidig miljø. Jeg liker også å jobbe med terminologi fordi jeg får forholde meg til mange ulike fagfelt og lære nye termer. Det er en jobb med mange ulike sider, og det er fint å ha forskjellige baller i lufta. Ikke minst er det gøy å være med på å bygge opp Termportalen! Det blir spennende å se hvordan den utvikler seg de neste åra.

Hvilken utdanning har du etter videregående skole?

Master- og doktorgrad i norsk som andrespråk fra Universitetet i Bergen. I begge tilfellene undersøkte jeg læring og mestring av grammatiske trekk hos voksne innlærere av norsk. I masteren så jeg på subjekt/verb-inversjon, og i doktorgraden så jeg på hvordan morsmålet påvirket bruk av bestemte og ubestemte former hos polske innlærere. Før master tok jeg en cand.mag.-grad i Tromsø som inneholdt litt hummer og kanari: nordisk, dokumentasjonsvitenskap samt litt lingvistikk og antikkens kultur.

Hva var favorittfaget ditt på barneskolen?

Matte! Jeg skulle bli matteforsker når jeg ble stor. Språkinteressen kom først sent på ungdomsskolen, men jeg ble paradoksalt nok aldri noen stor fan av norsk.

Hvorfor er arbeid med terminologi viktig?

Det overordna er vel at vi med å jobbe for å etablere og tilgjengeliggjøre norsk terminologi bidrar til å redde norsk fagspråk og styrke norsk generelt. Et mer konkret eksempel er at jeg synes det er viktig å bidra til at studenter kan få utviklet et norsk fagspråk i et system som er mer og mer engelskspråklig, og ikke minst gjøre det enklere for de som underviser, å velge norske termer og norsk som undervisningsspråk når de står til halsen i engelskspråklig pensum.

Om du kunne velge et annet yrke, hvilket og hvorfor?

Landmåler – fordi jeg tror det må være artig å jobbe med geodesi og kart. Jeg er glad i kart, for å si det slik. Og så er det et yrke der man er mye i bevegelse og på farten. Dette er vel kun en forestilling jeg har om landmåleryrket. Jeg har enda til gode å snakke med en vaskeekte landmåler!

Hva leser du helst på fritida?

Jeg er en av disse som leser en del sannkrim (også kjent som true crime). For tida leser jeg også litt poesi, og jeg har en bok liggende klar om Ernest Shackleton og hans ekspedisjon til Antarktis. Den skal jeg begynne på i jula.

Hva er din favoritterm?

Endoplasmatisk retikulum har vært en favoritt siden vi hadde cellelære på videregående. Jeg er også stor fan av ikke-binær slik det nå brukes med tanke på kjønnsidentitet. Men det er kanskje mer begrepet enn termen i seg selv som tiltaler meg.

(Foto: Vilde Gabrielsen)

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:20.12.2023 | Oppdatert:20.12.2023