Nobelprisen

No image

Hvert år deles nobelprisene ut på Alfred Nobels dødsdag 10. desember. Nobels fredspris deles ut i Oslo, mens utdelinga av de øvrige prisene skjer i Stockholm. I sitt testamente bestemte Nobel at rentene av formuen hans skulle gå til belønning av personer som har «gjort mänskligheten den största nytta».

Når vi danner sammensatte fellesnavn der forleddet er et egennavn, har vi generelt to muligheter: Oslo + folk kan gi Oslo-folk eller oslofolk. Navn på priser regnes som fellesnavn, og man kan f.eks. velge å skrive Oscar-prisen eller oscarprisen. Men for nobelprisen er det bare én skrivemåte som står i ordbøkene. Grunnen er at varianten uten bindestrek foretrekkes i sammensetninger som er svært innarbeida. Ordet nobelpris regnes som så etablert at bare denne skrivemåten er riktig. Det samme gjelder andre veletablerte sammensetninger på dette området, som nobelkomité, nobelkomitémedlem, nobelprisvinner osv.

Navnet på de enkelte nobelprisene og sammensetninger med dem skal ha liten forbokstav i samsvar med regelen ovenfor: fredsprisen, fysikkprisen, litteraturprisen osv. Det gjelder også når vi skriver dem i to ord: Nobels fredspris, Nobels litteraturpris osv. Det er bare selve personnavnet Nobel som her har stor forbokstav. Årets arrangement i forbindelse med fredsprisutdelinga skal skrives på den samme måten: Nobels fredsfest.

 

Publisert: 7. desember 2018

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:07.12.2018 | Oppdatert:03.08.2021