Aktuelt

Dette er en liste over aktualitetssakene på Språkrådets nettsted.

Velg side

No image

Språk i Norden 2017

(13.9.17) Nytt nummer av Språk i Norden er ute. Hovedtema for årets utgave er språkforståelse i det mangespråklige Norden.

No image

Språket og media

(7.9.17) Det viktigaste norske medieprodusentar kan gjere for norsk språk, er å lage ting ungdom vil ha. Berre slik unngår vi at engelsk tek over som prestisjespråk, og at tekstkompetansen til ungdommane går ned.

No image

Språkrådet oppnevner ekspertutvalg

(4.9.17) Språkrådets direktør Åse Wetås har oppnevnt et ekspertutvalg for framtidas oppfølging av den norske språkpolitikken. Utvalget skal identifisere de viktigste innsatsområdene for å sikre at norsk språk er i bruk på alle samfunnsområder i framtida.

No image

Nordisk Sprogfest

(29.8.17) Nordisk språkkoordinasjon arrangerer språkfest i Århus 18.–21. september. Festen er gratis og åpen for alle.

Årets beste nynorskkommune 2017

(24.8.17) Kulturdepartementet skal kåre årets beste nynorskkommune 2017. Vi oppfordrar kommunar og fylkeskommunar med nynorsk som målform til å søkje. Prisen går til ein kommune eller fylkeskommune som har nynorsk som målform.

No image

Råd for språklig balansekunst

(16.8.17) Klassekampen har denne sommeren tatt for seg internasjonaliseringen av akademia i en serie artikler og innlegg. Språkrådet vil gjerne bidra til denne debatten ved å vise hvordan balansen mellom norsk og engelsk kan sikres og utvikles i hverdagen ute på institusjonene.

Nytt nummer av Termposten

(23.6.17) I dette nummeret av Termposten kan du mellom anna lese om Nordterm-konferansen som nå er over, om det store EU-programmet Connecting Europe Facility, som skal binde Europa saman også språkleg, og om eit prosjekt for naturfagtermar for elevar med norsk som andrespråk.

No image

No er det rett å skrive «gusjegul» og «gaselle»

(19.6.17) Språkrådet har nyleg gjort fleire rettskrivingsvedtak. To av endringane er at det nå skal heite gusjegul og gaselle, medan det før heitte gursegul og gasell.

No image

Seminar om grammatisk kjønn i Trondheim

(7.6.17) Språkrådets fagråd for normering og språkobservasjon arrangerer 14. juni eit seminar om grammatisk kjønn – på fagspråket kalla genus. Det blir innlegg av fagfolk både frå NTNU og andre norske universitet, og spørsmål knytte til grammatisk kjønn i norsk blir drøfta frå ulike synsvinklar.

No image

Vi lanserer nytt nettkurs i nynorsk

(15.5.17) Velkommen til lanseringsseminar 1. juni på Filmens hus i Oslo! 

No image

Språkrådet lyser ut mastergradsstipend

(7.9.2017) Språkrådet vil i 2017 gi stipend til studenter som skriver masteroppgave om språk i helsesektoren. Hvert stipend er på 20 000 kroner, og søknadsfristen er 30. september.

No image

Bokmålsordboka og Nynorskordboka blir app

(7.9.17) I dag blir Bokmålsordboka og Nynorskordboka lansert som app. Ordbøkene er definisjons- og rettskrivingsordbøker som viser gjeldende offisiell rettskriving for bokmål og nynorsk.

No image

Norsk under sterkt press frå engelsk på mange samfunnsområde

(4.9.17) Hovudtendensen i den nye språkpolitiske tilstandsrapporten frå Språkrådet er at engelsk vinn fram på mange samfunnsområde. Rapporten viser blant anna at barn og unge heilt ned i treårsalderen har eit mangelfullt norskspråkleg tilbod i dei nye media og i dataspel.

Språkdagen blir flytta til mars

(25.8.17) Språkrådets årlege dagskonferanse Språkdagen har i fleire år blitt arrangert i november, men arrangementet blir nå flytta til vårhalvåret.

Tilskuddsordning for innsamling av stedsnavn – ny søknadsfrist

(18.8.17) I statsbudsjettet for 2017 er det satt av 682 000 kroner til en tilskuddsordning for innsamling og registrering av stedsnavn. Kulturdepartementet har gitt Språkrådet i oppdrag å forvalte denne ordningen.

No image

Nye studenter møter store deler av pensum på engelsk

(15.8.17) Denne uka er det studiestart ved landets universiteter og høyskoler. Allerede i første semester møter flere tusen nye studenter store deler av pensum på engelsk. Det viser en gjennomgang Språkrådet har gjort av pensumlistene ved første semester ved Universitetet i Oslo, Høgskolen i Oslo og Akershus og Universitetet i Bergen.

No image

Ny nordisk termbase

(21.6.17) Hva betyr examen i Sverige og Finland? Hva er lilleskole i Danmark? Og hva er endurmenntun på Island? Skal du studere eller bo i et annet nordisk land, møter du på mange fremmede begreper. Nå kan du slå opp 1648 nordiske fagtermer innenfor utdanning og arbeidsliv i en termbase på nettet.

No image

Seminar om romanifolkets/taternes språk og musikk

(7.6.17) MultiLing – Senter for flerspråklighet, Universitetet i Oslo, Nasjonalbiblioteket og Språkrådet inviterer sammen til et  ettermiddagsseminar der vi ønsker å kaste lys over ulike sider ved språket, historien og musikken til romanifolket/taterne i Norge. Romani er anerkjent som et nasjonalt minoritetsspråk i Norge, og romanifolket/taterne har vært i Norden siden 1500-tallet.

No image

Språknytt: Språkleg sjonglør

(6.6.17) I «Eides språksjov» får ho folk til å le med språklege krumspring og populærvitskapleg formidlingsevne. Men Linda Eide forstår seg ikkje på dei som kallar henne komikar. 

No image

Hvordan bruker du ordbøker for norsk?

(9.5.17) Hvor ofte bruker du enspråklige ordbøker for norsk? Hvilke ordbøker av dette slaget bruker du, og hva syns du om dem? Bli med og hjelp forskere fra hele Europa med å skaffe viten om bruk av og holdninger til enspråklige morsmålsordbøker.

Publisert:07.11.2003 | Oppdatert:03.01.2024