Paljon onnee kväänikansan päiväle! Gratulerer med kvenfolkets dag!

No image

(16.3.23) Aili Eriksen er vinner av kvensk skrivekonkurranse 2023. Prisen deles ut på kvenfolkets dag 16. mars. Språkrådet gratulerer med prisen og med dagen!

FOTO: Liisa Koivulehto 

Norske kveners forbund – Ruijan kvääniliitto, Ruija forlag, Kvensk institutt og Ruijan Kaiku står bak den kvenske skrivekonkurransen. Av tjue innsendte bidrag har juryen kåra fire vinnertekster. Tema for konkurransen var «kvensk vår» – kväänikevät.

Førstepremien på 15 000 kroner går til Aili Eriksen for teksten «Pito-ohjheet siitä kunka tulla kielenpittääjäksi KvääniKevät© produktin avula». Teksten er formet som en bruksanvisning for et produkt med navnet Kväänikevät©. «Et fantasifullt og godt grep», skriver juryen i sin begrunnelse. Juryen skriver videre: «Det imaginære produktet skal hjelpe deg å lære kvensk i søvne og går tydelig ut fra en virkelighet hvor du ikke kan kvensk fra før – en virkelighet mange kvener kjenner seg igjen i i dag.»

Andrepremien på 10 000 kroner går til Ragnhild Margretha Taranger Krüger for teksten «Mamma, bestemor og oldemor og min kvenske vår», som forteller om kvinnens arbeid og harde kår.

Tredjepremien på 2 500 kroner er delt mellom to innsendere. Den ene tredjepremien går til Marie Konstanse Skogstad for teksten «Kvensk vår – Kvääninkevät», en billedlig beskrivelse av vårens ankomst i nord.

Den andre tredjepremien går til Eva Svaneblom for teksten «Jossaki», et lite dikt om å skrive. Diktet gir uttrykk for hvordan det er å stå i en kjede av språkbrukere i fortid og nåtid og ikke mestre sitt eget morsmål.

Språkrådet gratulerer vinnerne!

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:16.03.2023 | Oppdatert:27.04.2023