Etterlyser nynorsktiltak i ny læreplan

No image

(15.11.18) – Den nye læreplanen i norsk må styrke nynorskundervisningen i skolen, ikke svekke den, sier direktør i Språkrådet Åse Wetås.

Dagens studenter er altfor svake i nynorsk. Det var den klare beskjeden fra deltakerne i en panelsamtale om ny læreplan i norsk i regi av Språkrådet 8. november. Direktør Åse Wetås mener at noe må gjøres.

– At norske elever får for lite ut av nynorskundervisningen, vet vi fra før. Nå trengs det tiltak for å styrke nynorsk i den nye læreplanen, men slike tiltak har vi ikke sett klare spor av hittil, sier Wetås.

Høringsfristen for det første utkastet til nye læreplaner i norsk gikk ut 14. november 2018. Et av forslagene fra Utdanningsdirektoratet er å slå sammen karakterene i skriftlig norsk på 8. og 9. trinn på ungdomsskolen og på vg1 og vg2 i videregående skole.

– Det er ingenting som tyder på at sammenslåing av karakterene vil styrke nynorskundervisningen. Direktoratet må nå heller sette inn tiltak som sikrer at elevene faktisk blir bedre i nynorsk.

Wetås mener at nynorsk i større grad må særbehandles i læreplanen.

– Nynorsk er et mindretallsspråk og har langt vanskeligere vilkår enn bokmål. Læreplanen bør derfor sørge for at nynorskundervisningen prioriteres høyt. Det gjelder både nynorsk som hovedmål og nynorsk som sidemål.

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:15.11.2018 | Oppdatert:15.11.2018