Bokmålsordboka og Nynorskordboka blir app

No image

(7.9.17) I dag blir Bokmålsordboka og Nynorskordboka lansert som app. Ordbøkene er definisjons- og rettskrivingsordbøker som viser gjeldende offisiell rettskriving for bokmål og nynorsk.

Ordbokappen heter Ordbøkene, og den kan lastes ned både for Android gjennom Play Butikk og for iOS gjennom App Store. Siden 2016 eies og utvikles de to ordbøkene av Universitetet i Bergen og Språkrådet i fellesskap. Utviklingen av ordbokappen er et viktig resultat av dette samarbeidet. Bokmålsordboka og Nynorskordboka er fritt tilgjengelige for alle.

– Utvikling av appen er et viktig steg i en modernisering og tilgjengeliggjøring av de digitale delene av nettordbøkene. Etter at Universitetet i Bergen tok over ansvaret for språksamlingene, var første steg å få en forsvarlig driftsplattform, appen er andre steg. Nå starter arbeidet med en mer grunnleggende modernisering, sier IT-direktør ved Universitetet i Bergen, Tore Burheim.

– Bokmålsordboka og Nynorskordboka er de viktigste kildene til offisiell informasjon om hvordan norske ord skal skrives, hvordan de kan brukes, og hva de betyr. De har lenge vært lett tilgjengelige som digitale og jevnlig oppdaterte ordbøker. Nå blir de også tilgjengelige for alle i appen Ordbøkene, som kan brukes uten nettilgang. Appen er viktig fordi den formidler kunnskap om rettskriving og bøying til enda flere brukere, sier direktør i Språkrådet, Åse Wetås.

Ordbøkene er populære

Ordbøkene oppdateres løpende med gjeldende rettskriving. Når man slår opp på et ord, finner man definisjoner, brukseksempler, bøyingsopplysninger og informasjon om ordenes opprinnelse.

Bokmåls- og Nynorskordboka er svært populære. Hittil i 2017 er det søkt mer enn 19, 6 millioner ganger i ordbøkene.

– Det er avgjørende viktig for oss at informasjon om godt og korrekt norsk er enkelt tilgjengelig for alle brukere av norsk i Norge og ellers i verden. Når ordbøkene nå kommer på flere plattformer, kan vi nå enda flere brukere, sier Åse Wetås.

– Det er behov for en grunnleggende modernisering av de digitale delene for å gjøre dette til en framtidsrettet digital infrastruktur for forskning og forvaltning av det norske språket. Vi skal gjøre dette tilgjengelig som åpne data med åpne, programmerbare grensesnitt slik at vi kan integrere med andre språkressurser og anvendelser, sier Tore Burheim.

 

Kontakt

IT-direktør ved Universitetet i Bergen, Tore Burheim, tlf. 915 83 860
direktør i Språkrådet, Åse Wetås, tlf.  915 84 933
instituttleder ved institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier (UiB), Johan Myking, tlf. 950 82 751
kommunikasjonssjef i Språkrådet, Anne Kirkhusmo, tlf. 416 74 135

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:07.09.2017 | Oppdatert:28.06.2023