Norden

No image

23. mars feirer vi Nordens dag. Norden omfatter Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island, Færøyene, Grønland og Åland.

23. mars 1962 ble Helsingforsavtalen undertegna. Denne avtalen la grunnlaget for det offisielle samarbeidet mellom de nordiske landene, og den kalles ofte «Nordens grunnlov». Det nordiske samarbeidet er basert på språklig, kulturelt og politisk fellesskap, og det omfatter i dag de fleste samfunnsområder.

På norsk skiller vi mellom Skandinavia, som omfatter Norge, Sverige og Danmark, og Norden, som i tillegg omfatter Finland, Island og de selvstyrte områdene Færøyene, Grønland og Åland. På andre språk, f.eks. engelsk og tysk, brukes til dels Skandinavia (Scandinavia, Skandinavien) om hele Norden.

Vi skriver Norden med stor forbokstav både når ordet betegner de nordiske landene og når det brukes i en mer diffus betydning i retning ‘nordlige strøk’, som i Nordens kalde vinter. Også andre egennavn danna av navnene på himmelretningene skrives som hovedregel med stor forbokstav: Syden, Østen og Vesten. I det faste uttrykket Det ville vesten skal likevel bare første ord ha stor forbokstav. Navnene på himmelretningene skrives ellers alltid med liten forbokstav: nord, syd/sør, aust/øst og vest.

---

Foto: Johannes Jansson/norden.org – Globe (Lisens: CC BY-SA 4.0).

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:23.03.2017 | Oppdatert:09.08.2023