Blir Madonna ny statsråd?

Om kabal og kabbala

I redaksjoner og rundt lunsjbord over det ganske land pågår det for tiden utallige spekulasjoner rundt den nye regjeringen. Hvem blir sittende, hvem skifter tittel og departement, hvem går ut? Det må være en vanskelig kabal for Jens Stoltenberg. Men hva er egentlig en kabal?

Bokmålsordboka forteller oss at kabal er et 'kortspill for én person'. Kortspillet går ut på at man legger kortene etter faste regler for å få dem til å ligge på en bestemt måte. Klarer man å få kortene til å ligge på den riktige måten når spillet er slutt, går kabalen opp.  Dette uttrykket brukes også overført, slik at å få en kabal til å gå opp også kan bety å 'få noe til å klaffe', og det er den siste betydningen vi tenker på når vi bruker ord som regjeringskabal osv.

Ordet kommer fra fransk cabale, og franskmennene har det fra middelalderlatinsk cabbala, som igjen stammer fra hebraisk qabbalah, som betyr 'mystisk lære' eller 'tradisjon, overlevering'.

Kabal er det samme ordet som kabbala, og det betegner ifølge Norsk Ordbok med 1000 illustrasjoner en 'jødisk, mystisk religion(sfilosofi) i middelalderen'. Kabbalaen har fått en nyreligiøs oppblomstring i moderne versjon de senere årene, og artisten Madonna er blant dem som bekjenner seg til denne retningen.

 

Publisert 19. oktober 2009

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:19.10.2009 | Oppdatert:04.08.2021