Portrettintervju med Erlend Hem

Erlend Hem er instituttsjef ved Legeforskningsinstituttet og professor i atferdsmedisin ved Universitetet i Oslo. Han har hatt ulike redaktørstillinger i Tidsskrift for Den norske legeforening gjennom 20 år, blant annet som redaktør for språkspalten. Han er leder av Gruppe for norsk medisinsk fagspråk og fagansvarlig for medisinsk språk i Store norske leksikon. 

Erlend HemHva er det beste med jobben din?

Jeg er så utrolig heldig at jeg får drive med det jeg liker aller best: undervise og formidle, skrive og forske. Når jeg også får samarbeide med superflinke og hyggelige kolleger, kan jeg ikke ha det bedre.

Hvilken utdanning har du etter videregående skole?

Jeg studerte medisin ved Universitetet i Oslo, og etterpå tok jeg en doktorgrad om selvmordsatferd. 

Hva var favorittfaget ditt på barneskolen?

Jeg hadde ikke noe spesielt favorittfag, men likte de teoretiske fagene best og gledet meg til å gå på skolen.

Hvorfor er arbeid med terminologi viktig?

Allerede som student var jeg fascinert av alle fagordene vi bruker i medisinen. Det var som en verden som åpnet seg når jeg behersket denne terminologien. Slik er det i alle fag. Dersom termene vi bruker, er uklare eller ulne, blir faget deretter. Terminologi er fundamentet vi står på.

Om du kunne velge et annet yrke, hvilket og hvorfor?

Kanskje forsker i et annet fag? Historie, for eksempel. Jeg har gjort noen studier der jeg har brukt arkivmateriale, og det er fantastisk spennende å finne fram til ukjent stoff i arkivene og å kunne skrive om det.

Hva leser du helst på fritida?

Jeg bruker mitt lokale Deichman-bibliotek veldig ivrig og låner både bøker som jeg har bestilt, og andre bøker som jeg oppdager i hyllene.

Hva er din favoritterm?

Jeg har vært bidragsyter i språkspalten i Tidsskrift for Den norske legeforening i nesten 30 år, og har bidratt med forslag til avløserord for engelske termer, som medisinen er så full av. Et avløserord som ser ut til å få fotfeste, er røvertidsskrift, som vi lanserte i 2014. På engelsk heter det «predatory journal», og det betegner useriøse tidsskrifter som forsøker å fremstå som vitenskapelige, men som først og fremst er ute etter å fralure forskere penger.

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:21.06.2021 | Oppdatert:21.06.2021