Nyord

Når eit ord er ført opp i denne spalta, tyder det berre at vi har registrert at det er i bruk. Det tyder ikkje at Språkrådet går god for ordet. Dersom vi rår til eller rår frå å bruke eit ord, vil vi nemne det uttrykkjeleg.

 

Jente i bunadbunadssluse Flyplass åpner bunadssluse til 17. mai. Norges største flyplass åpner en egen sluse i sikkerhetskontrollen for dem som reiser i festdrakt på nasjonaldagen. – Det gjelder kun for dem som har på bunaden, og det er overraskende mange. På den måten fjerner man en flaskehals og opprettholder en god flyt gjennom sikkerhetskontrollen for alle reisende, sier Westher Andersen [medieansvarlig ved Oslo lufthavn].

nrk.no 8.5.2014

***

eksosost/eksosskinke Ikke ante jeg at det var eksos-ost jeg hadde putta i handlekurven noen dager tidligere. Eksos-ost som hadde reist over 2000 kilometer før den havna i mitt kjøleskap. For osten som er produsert i Tyskland, er laget på melk fra Norge. Det er derfor den er så billig. Da slipper den nemlig å betale toll. […] Det må bli slutt på at det er lønnsomt å sende serranoskinka Spania-Norge-Spania-Norge […] før vi setter tennene i den. Sånt blir det eksos-skinke av.

nrk.no/ytring 20.3.2014

***

fossildrosje Frp vil ikke ha fossildrosjer. Høyres landsmøte vedtok tidligere denne måneden at partiet vil forby nye bensin- og dieseldrosjer i norske storbyer fra neste år. Samferdselsdepartementet, som styres av Fremskrittspartiet, slår fast at dette er uaktuelt.

NTB 19.5.2014

***

handlerisme Hils på Forholdismens storebror – Handlerismen. Trodde vi at forholdismen var det vanligste ugresset i den norske språkflora, bør vi muligens tro om igjen. Du ser og hører det nær sagt overalt: «Dette handler om ytringsfrihet,» kan politikeren slå fast i nyhetssendingen. «Jula handler om familie og lys i mørket,» kan en ettertenksom artikkelforfatter fortelle oss. […] Hvorfor og hvordan kan begrepet «handler om» spre seg så langt, og dominere så kraftig, som det gjør i våre dager?

verdidebatt.no 5.6.2014

***

heklemekling NHO-sjef lei av heklemekling. NHO-sjef Kristin Skogen Lund har vært ærlig om hva som skjedde under meklingen. – En gjeng med folk satt og hekla og så på hverandre i mange dager. Først like før meklingsfristen, begynte det å skje noe. […] Det ble som en «flinkest til å holde seg våken-konkurranse».

VG 11.4.2014

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:23.09.2014 | Oppdatert:27.05.2015