Nyord

Når eit ord er ført opp i denne spalta, tyder det berre at vi har registrert at det er i bruk. Det tyder ikkje at Språkrådet går god for ordet. Dersom vi rår til eller rår frå å bruke eit ord, vil vi nemne det uttrykkjeleg.

 

phubbing En dag kom jeg til en likegyldig gulrotåker med noen skabbete, oppstablede trekasser i forgrunnen. Hva gjør den voksne mannen på søndagstur da? Han tar bilde, legger det ut på Instagram – og utsetter seg frivillig for den manglende responsens intense skamfølelse. Samme kveld sa jeg et rungende nei til «phubbing» på en nettside jeg kom over. Et sted måtte jeg begynne. Phubbing er fornærmelsen man påfører andre ved å kikke på telefonen i stedet for å være oppmerksom overfor dem du er sammen med. Det er en kombinasjon av ordene phone og snub. På norsk blir det kanskje telefornærmelse.

Bergens Tidende 26.10.2013

***

Foto: Mark Hamblin / AGE / NTB Scanpixreinfast Reinfast på Hardangervidda. Reinsdyrflokken som stenger Rv 7 over Hardangervidda har ennå ikke flyttet seg. […] – Det er ekstremt stille i området uten alle bilene, sier Hildegunn Hatland. Hun er født og oppvokst i Granvin, og kan ikke huske at veien noensinne har vært stengt på grunn av rein. […] – Det er første gang vi er reinfast her.

Bergens Tidende 13.3.2014

***

sidevin – Sjølv om Nynorsk Raudvin sjølvsagt har stor appell hjå nynorskfolket, vil vi gjerne poengtere at bokmålsbrukarar kan ha like stor glede av han […]. Med Nynorsk Raudvin på kartong kan dei som skriv bokmål til dagleg lære seg nokre nye nynorske ord medan dei nippar til eit glas raudvin […] – Så om du ikkje er nynorskbrukar sjølv kan det vere lurt å gjere Nynorsk Raudvin til din obligatoriske sidevin, smiler Geir Eikeland i Excellars.

Godtdrikke.net 20.12.2013

***

skrekkdekk Stanset norsk lastebil med skrekkdekk. – Det verste vi har sett, sier Veivesenet. 1400 tunge kjøretøyer har fått kjøreforbud i vinter. […] Dagens virkemidler er ikke nok til å fjerne risikobilene fra glatte norske veier.

Aftenposten 24.2.2014

***

ytringskompis Mange ytrer seg i offentligheten selv om de ikke har lyst, men fordi de vet det bedrer debattklimaet og jobbmulighetene. Oppfordre sidekvinnen din til å si noe – og få med deg en ytringskompis når du planlegger å si noe selv. Som erfaren foreleser vet jeg også at det er mulig å styre ordet og organisere debatter på måter som gjør det enklere for flere – også de mindre scenevante – å delta. Det er fullt mulig å unngå at åtte av ti talere er menn.

Aftenposten 7.3.2014

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:10.06.2014 | Oppdatert:28.05.2015