Nyord

Når eit ord er ført opp i denne spalta, tyder det berre at vi har registrert at det er i bruk. Det tyder ikkje at Språkrådet går god for ordet. Dersom vi rår til eller rår frå å bruke eit ord, vil vi nemne det uttrykkjeleg.

 

kjosfast – Språkrådet kåret askefast til 2010-ordet for problemene vulkanutbruddet på Island skapte for flytrafikken. Nå lanserer jeg Kjosfast. Vi sitter Kjosfast i Bangkok, sier Norwegian-passasjer Rune Brynhildsen til E24. Bjørn Kjos er hovedaksjonær og konsernsjef i Norwegian som har hatt store problemer med langdistanserutene som ble startet opp sist sommer.

E24.no 1.1.2014

***

neglprotest Tidligere i år banket den russiske nasjonalforsamlingen gjennom en lov som forbyr «homofil propaganda». […] Flere idrettsutøvere har varslet at de kommer til å demonstrere mot lovgivningen under OL i Sotsji, og i august ble den svenske høydehopperen Emma Green Tregaro en av de første til å markere sin avsky mot loven. Rett før start i friidretts-VM i Moskva lakket 29-åringen neglene sine i regnbuefarger. […] De lakkede neglene skapte så mye oppmerksomhet i Sverige at det svenske språkrådet har lagt inn «neglprotest» (nagelprotest) i den svenske ordboka.

Dagbladet.no 31.12.2013

***

Kanelboller | Foto: Fredrik Sandberg / NTB Scanpix kanelkrav Mattilsynet følger opp kanelkrav fra EØS, og innfører samme strenge krav som i Danmark. – Det høres helt sprøtt ut, sier bakermester Bernt Lie-Nielsen. – Aldri i mine levedager har jeg hørt noe sånt. […] Han har foreløpig ikke blitt kontaktet av Mattilsynet om de nye EU-reglene, som krever at bakere begrenser bruken av kanel. Årsaken er en såkalt EU-forordning med formål å begrense mengden kanel EU-borgere får i seg. Kanel inneholder stoffet kumarin, som i store mengder er skadelig for leveren.

Bergens Tidende 30.11.2013

***

brexit Britene slutter aldri å krangle om det europeiske fellesskapet. Nesten 40 år etter at de ble med, er det fortsatt aktuelt å melde seg ut igjen. Med kaoset i eurosonen og nyvunnen britisk selvtillit i kjølvannet av OL har diskusjonen om en exit fra EU, populært kalt brexit, igjen skutt fart.

NTB 16.8.2013

***

5:2-diett Klarer du å følge en streng diett to ganger i uken, kan du spise som normalt de resterende fem – og fortsatt gå ned i vekt. Det lover en ny super-diett. […] Lege og kostholdsekspert Fedon Lindberg kjenner til dietten, men har ikke tro på at den vil bli en varig hit i Norge. […] – På kort sikt er det ikke noe i veien med 5:2-dietten, selv om jeg rent ernæringsmessig ikke ser noen spesielle fordeler med den. Å spise mindre av feil mat kan føre til vekttap på kort sikt, men du blir ikke friskere av det.

VG 24.7.2013

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:11.03.2014 | Oppdatert:27.05.2015