Opphavlig aboriginsk

No image

Australske språk har gitt oss dyrenavn som koala og kenguru.

Opphavlig betyr aboriginsk ‘opphavlig’. Ordet aborigin kommer nemlig fra latin ab ‘fra’ og origo ‘opphav’ og viser til de folkegruppene som først befolket et gitt område, det såkalte urfolket eller urinnbyggerne. Aboriginske språk omtales i dag mer presist som australske språk.

På norsk brukes ordet aboriginer først og fremst om urinnbyggerne fra det australske fastlandet og Tasmania. De utgjør urfolket i Australia sammen med folkegrupper fra Torresstredet, kan vi lese i Store norske leksikon. Ordet brukes også noe om andre urfolksgrupper med forbindelse til britiske kolonier.

Navnet på pungdyret koala har australsk opphav (koola, kulla). Det har også betegnelsen kenguru, som visstnok stammer fra språket gugu-jimidir, der det låter mer som gangurru. Begge navnene er tatt inn i norsk via engelsk.

Et annet typisk australsk dyr med australsk navn er villhunden dingo. Ordet betyr egentlig ‘tam hund’ på språket darug. Både temte og ville dingoer har flere navn på ulike australske urfolksspråk.

Vi kommer ikke utenom kastevåpenet bumerang, som har navnet sitt fra et utdødd urfolksspråk i New South Wales. I overført betydning bruker vi det om noe som slår tilbake på den som har påstått noe: «Beskyldningen viste seg å bli en bumerang.»

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:04.03.2020 | Oppdatert:04.03.2020