Tegner bra for østfolddialekten

No image

Tegneren Øistein Kristiansen fra Sarpsborg har fått språkpris fordi han snakker østfolddialekt på tv.

Prisutdeler Landslaget for språklig samling (LSS) mener at Øistein Kristiansen, som er kjent fra «Øisteins blyant» på barne-tv, bidrar til økt toleranse.

Viktig mediespråk

– Vi får høre at barn begynner å snakke på østfolddialekt når de tegner, etter å ha sett Øistein

Kristiansen i aksjon, sier styreleder i LSS, Thomas Hoel.

– Det viser hvor viktig mediespråket og den offentlige språkbruken er, og at språkvalget til enkeltpersoner får betydning for holdninger og språktoleranse i landet vårt. Med denne prisen ønsker vi å premiere dem som gir det folkelige språket eller det radikale bokmålet en plass i offentligheten og mediebildet.

Prekær sarpedialekt

Øistein Kristiansen har i mange år brukt sarpsborgdialekt i ulike tv-programmer.

– Det er stas å bli satt pris på og få bekreftet at jeg gjør gode språkvalg. «Vi liker sarpedialekten din, den er så hjemmekoselig», hører jeg ofte. Men å vinne en pris for det er en morsom overraskelse, sier han.

– Da jeg skrev manuset til «Øisteins blyant», kom fort spørsmålet: «Hvordan skal Øistein snakke?» Jeg bestemte meg like kjapt: «Åssen ska Øistein preke?» Ja, det hørtes mer riktig ut. Jeg ville at programmet skulle ha en sterk identitet, ikke bare på tegningene, men i hvordan jeg ser ut og snakker. Øisteins blyant skulle ha et hjem, og det måtte bli Sarp!

Esther Refsdals minnepris
Landslaget for språklig samling deler jevnlig ut denne prisen til personer eller institusjoner som utmerker seg med et folkelig og godt språk i en offentlig sammenheng.

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:03.03.2017 | Oppdatert:06.03.2017