Én god og én litt guffen nyhet

Vi har fått e-post fra innvidde i havpadlesporten. Der i (skjær)gården driver de med noe som på engelsk kalles rockhopping, en form for ekstrempadling. På diskusjonssida til Padleforbundet er det kommet forslag om å kalle aktiviteten brottpadling eller brottleik.

Brott med rock

Dette er ordlaging på høyt nivå. Kajakkfolket har ikke hengt seg opp i hverken ’stein’ eller ’hopping’. De har tvert om klart å frigjøre seg fra det engelske forelegget og tatt utgangspunkt i en beskrivelse av fenomenet på norsk: Man padler der sjøen bryter over skjær og grunner. De padlende har så fordomsfritt valgt et ord som har vært svært utbredt langs kysten, nemlig brott (vestnorsk og nynorsk også bròt), jamfør brot(t)sjø. Ord med liknende betydning er brim, brenning og skavl. Noen av dem ville kanskje vært like verdenskjente som slalåm dersom bølgesurfing hadde vært en gammel norsk eksportvare. Da ville surfing kanskje ha vært brottleik, brimrenn eller brimritt.

Rokkhopping ville ha vært en lettvint, men elendig norvagisering. Ordet gir likevel – potensielt – mening om et visst aspekt av brottleiken. For rokk (nynorsk også ròk) kommer av å ryke og betyr jo blant annet ‘sjødrev’ (eller ‘snødrev’) på norsk – ikke stein.

Barnelokking

Det engelske ordet grooming brukes om stell av dyr, om kroppspleie og ikke minst om forberedelse gjennom opptrening. Når man ser ordet i norske aviser, er det helst tale om child grooming – det at voksne tar kontakt med barn og bygger opp tillitsforhold med tanke på sex. Vi har fått en bestemmelse om slike overgrep i straffeloven.

Språkrådet har fått spørsmål om et norsk ord for fenomenet. Fornorsking til noe med grom kan være direkte ødelegg-ende for eksisterende ord som gromgutt. (Svenskene har visst ikke noe å tape på dette punktet, for de har uten hensyn til nordisk språksamarbeid valgt gromning.) Barnesjekking og barnefisking har vært foreslåttt, i tillegg til to ord som understreker prosessen: bearbeiding av barn og tillitsfisking.

Før ble barn advart mot fremmede som lokket med for eksempel sjokolade og drops – såkalte lokkere. Overgripere i dag går gjerne annerledes fram enn før, for eksempel gjennom Internett. Men lokking er det unektelig tale om. Barnelokking er kanskje dekkende nok?

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:04.03.2009 | Oppdatert:09.06.2015